7 tipů na zdravé palačinky pro celou rodinu
Datum publikace: 7.12.2022
Vyzkoušejte chutné a zdravé recepty na palačinky, které potěší celou rodinu. Recepty jsou lahodnou variantou snídaně, svačiny nebo dokonce netradičního oběda či večeře, představují chutnou a zároveň zdravou možnost pohodlného stravování, kterou lze přizpůsobit různým rodinným dietám.
Pokud jsou palačinky správně připravené, jsou zdrojem živin a minerálních látek jako například železo a vápník. Jedna porce palačinky je také bohatým zdrojem sacharidů.
Jedním z tajemství je zcela se vyhnout používání sladkých výrobků a přísad s vysokým obsahem tuků a kalorií. Za tímto účelem vsaďte na zdravější řešení, jako jsou ovesné vločky, mandlová nebo pšeničná mouka; rostlinné nápoje; přírodní sladidla a další ingredience.
Palačinky mají vynikající obsah vitaminu C, niacinu, hořčíku a fosforu. Jako skvělý zdroj fosforu pomáhají tělu produkovat energii. Dalším minerálem v palačinkách je mangan, který hraje důležitou roli v procesu tvorby kostí. Jeho zařazení do jídelníčku by mohlo být vynikajícím způsobem, jak zhubnout.
Inspirujte se!
Pokud jsou palačinky správně připravené, jsou zdrojem živin a minerálních látek jako například železo a vápník. Jedna porce palačinky je také bohatým zdrojem sacharidů.
Jedním z tajemství je zcela se vyhnout používání sladkých výrobků a přísad s vysokým obsahem tuků a kalorií. Za tímto účelem vsaďte na zdravější řešení, jako jsou ovesné vločky, mandlová nebo pšeničná mouka; rostlinné nápoje; přírodní sladidla a další ingredience.
Palačinky mají vynikající obsah vitaminu C, niacinu, hořčíku a fosforu. Jako skvělý zdroj fosforu pomáhají tělu produkovat energii. Dalším minerálem v palačinkách je mangan, který hraje důležitou roli v procesu tvorby kostí. Jeho zařazení do jídelníčku by mohlo být vynikajícím způsobem, jak zhubnout.
Inspirujte se!
Ovesné, banánové a borůvkové palačinky
Ingredience:- 100 ml nízkotučného mléka
- 3 lžíce ovesných vloček
- 3 lžíce pšeničné mouky
- 1 dezertní lžička skořice
- 1 vejce
- 1 malý banán nakrájený na kolečka
- Červené ovoce
- Med nebo javorový sirup
- Všechny ingredience vložte do nádoby a promíchejte, dokud nebudou hladké a bez hrudek.
- Zapněte sporák na střední až vysokou teplotu a použijte pánev s nepřilnavým povrchem, nebo na ni nakapejte malou porci olivového oleje.
- Pomocí naběračky nalijte ½ těsta na smažení.
- Palačinku otočte a nechte ji opéct z druhé strany dozlatova z obou stran.
- Na talíři podávejte s posypkou z koleček banánu, borůvek a medu.
Palačinky z ovesných vloček a kakaa
Ingredience:- 2 vejce
- 6 lžic ovesné mouky
- 1 polévková lžíce kakaového prášku
- 1 lžička jedlé sody
- Stévie podle chuti
- 100 ml nízkotučného mléka nebo jeho alternativy
- Čtverečky hořké čokolády s 80% obsahem kakaa
- Malá hrstka malin
- V nádobě smíchejte ingredience a vyšlehejte je do stejnoměrné konzistence.
- Na rozehřátou nepřilnavou pánev přidejte ½ polévkové naběračky těsta.
- Když se ve směsi objeví malé bublinky, obraťte ji a na vrchol palačinky položte dva čtverečky čokolády, aby se začala rozpouštět.
- Když jsou obě strany zlatavě hnědé, sundejte je z ohně.
- Na talíři podávejte s malinami.
Palačinky z ovesných vloček a skořice
Ingredience:- 2 vejce
- 6 lžic ovesné mouky
- 1 lžička jedlé sody
- Prášek skořice
- Stévie podle chuti
- Nízkotučné mléko nebo jeho alternativa.
- Agávový sirup nebo skořicový sirup
- Sušené ovoce
- Do nádoby přidejte ingredience a rozmixujte je do stejnoměrné konzistence.
- Na rozehřátou nepřilnavou pánev přidejte ½ polévkové naběračky těsta.
- Jakmile jedna strana zhnědne, otočte ji a opečte druhou stranu.
- Na talíři je posypte hotové palačinky skořicí a podávejte je s medem.
Palačinky se sladidly a quinoou
Ingredience:- 1 a 1/2 hrnku bezlaktózového nebo rostlinného mléka
- 1 hrnek mouky
- 1/2 hrnku quiniových vloček
- 1/4 hrnku oleje
- 1 vejce
- ½ lžičky vanilkové esence nebo medu (nepovinné)
- 1 lžička jedlé sody
- Všechny ingredience smíchejte dohromady, dokud nevznikne hladká hmota.
- Do rozpálené nepřilnavé pánve nalijte část těsta.
- Smažte z obou stran.
- Podávejte s arašídovým máslem, banánem a lněnými semínky.
Palačinky z karobu a kakaa
Ingredience:- 100 ml mandlového mléka
- 2 středně velká vejce
- 4 lžíce karobové mouky
- 4 lžíce mandlové mouky
- 2 lžíce čistého kakaa
- špetka jedlé sody nebo bezlepkového droždí.
- Citronová šťáva
- Cukr nebo stévie
- Všechny ingredience smíchejte dohromady, dokud nevznikne hladká hmota.
- Na olejem vymazané nepřilnavé pánvi na středním ohni smažte dozlatova a obraťte.
- Na talíři podávejte s citronem a posypané cukrem.
Špenátové palačinky
Ingredience:- 2 vejce
- 2 hrnky mléka
- 2 hrnky mouky
- Sůl podle chuti
- 1 hrst špenátu
- Do mixéru přidejte všechny ingredience a rozmixujte je dohladka.
- Pánev vymažte olejem a rozetřete na ni část těsta.
- Opečeme z obou stran a podáváme, volitelnou přílohou je krůtí slanina nebo smetanový sýr.